Tips


 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

Hier vindt u tips over veilig stoken en besparen op uw stookkosten.

Uitlaatklep

  • Uitlaatklep

Onze schoorsteenvoeringen hebben een goede trek en onderdruk. Door de goede trek kan echter ongemerkt veel warmte door het rookkanaal ontsnappen. Dit is echter eenvoudig te verhelpen door het plaatsen van een uitlaatklep in de enkelwandige buis boven de kachel. Met deze verstelbare klep is het mogelijk de rookgassen in de uitlaat te temperen, zodat de warmte langer in de kachel blijft en dus in uw woonkamer.

Het teveel temperen van inkomende lucht resulteert vaak in slechte verbranding, minder rendement, ernstig vervuilde kachel en schoorsteen, met soms schoorsteenbrand tot gevolg. Het is daarom beter om eerst de uitlaatgassen te temperen en de zuigende trek van de schoorsteen te beheersen en pas in laatste instantie de inkomende luchttoevoer te temperen.

Wij hebben tevreden klanten die na montage van een klep in hun afvoerkanaal het rendement van hun kachel opeens drastisch zagen stijgen. Veel mensen – en zelf kachelleveranciers – zijn zich vaak niet bewust het feit dat een houtkachel door een uitlaatklep veel beter te reguleren is en rustiger en veel zuiniger brandt. Wij willen dit graag voor u regelen: de kosten zijn bescheiden en u heeft van deze toevoeging enorm veel plezier.

N.B.: Dit is niet mogelijk voor bestaande ouderwetse gemetselde schoorsteenkanalen, gezien deze door het temperen van de uitlaatgassen te koud worden(door hun grote massa) en daardoor condenseren en extra veel roet en vochtafzetting te verduren krijgen waardoor, roetdoorslag in de muren optreedt, stankoverlast en ernstige roetafzetting in het kanaal door condensatie, vaak is het gevolg een schoorsteenbrand. Graag bekijken wij uw situatie ter plekke en geven u advies, zodat u veiliger kunt stoken.

  • Galafire N429 kachelventilator; draait vanaf minimaal 50°C tot maximaal 350°C a € 59,95

Met een kachelventilator voorkom je dat de warme lucht alleen naar boven stijgt. Wilt u de warmte ook aan de zijkant van de kachel? Door de ventilator naar de gewenste richting te draaien, zal de warmte die kant op worden geblazen en kan dat flink schelen in de stookkosten.

  • Galafire thermometer a € 9,95

Deze thermometer blijft plakken aan de pijp middels een magneet. Deze thermometer kunt u alleen bevestigen aan een enkelwandige kachelpijp, anders kunt u de thermometer ook op de bovenkant of op de zijkant van de kachel plaatsen. Zo kunt u zien hoe u optimaal kunt stoken. Pas op! Zorg dat de kachel afgekoeld is voordat u de thermometer aan raakt.

Vochtmeter en houtsoorten

Vochtmeter

Indien u meer controle wilt hebben over het aan u geleverde hout, of hout dat u zelf klooft, is het aanschaffen van een vochtmeter geen luxe. Deze geeft een goed beeld over de vochtigheidsgraad van het hout en of het al geschikt is om mee te stoken. Goed stookhout heeft een vochtpercentage tussen 10-15%. De buitenzijde van hout geeft na een tijd drogen al gauw de indruk droog te zijn. Wilt u echter een correcte meting uitvoeren, dan kunt u een stuk hout doormidden zagen en deze aan de binnenzijde meten.

Het stoken van nat hout kan bijzonder nadelig zijn: dit zorgt namelijk voor onvolledige verbranding met veel rook, die in uw kachel en uw rookkanaal condenseert. Hierdoor ontstaat niet alleen veel roetafzetting, ook de kans op schoorsteenbrand neemt aanzienlijk toe. Met een vochtmeter kunt u deze problemen op eenvoudige wijze voorkomen.

Soort hout

Gevolgen van stoken van nat hout.

Gevolgen van een schoorsteenbrand…

Er is een grote verscheidenheid aan houtsoorten beschikbaar voor het stoken van uw open haard of kachel. Elke met hun eigen specifieke brandeigenschappen, hierop is ook gelet tijdens de ontwikkeling van uw stooktoestel.

De leverancier van uw kachel zal u ook voorzien van tips over het soort te stoken hout en hoe u met uw stooktoestel het beste kunt omgaan. Op Wikipedia en de vele websites van houtleveranciers kunt u zeer gedetailleerde informatie vinden over stookhout. Van ons uit geven we u alleen het advies: stook droog, schoon en kwalitatief hout. Door het stoken met vochtig hout zullen veel klachten ontstaan, uw kachel brand slecht en rookt, is moeilijk aan te steken, de ruit en schoorsteen vervuilen ernstig, het rendement wordt zeer laag, wat resulteert in het veel meer stoken van hout dan nodig, dit is slecht voor u portemonnee, kachel, schoorsteen en het milieu. Ook is het risico van een schoorsteenbrand groot, met alle gevolgen van dien en het onherstelbaar dichtslibben van uw schoorsteen.